top of page

Endüstri 4.0 – Genel Bir Bakış

Birinci endüstri devrimi, 18. yüzyılın ortasında buhar gücünün üretimde kullanılması ve ilk merkezi büyük fabrikaların ortaya çıkmasıyla baÅŸlamıştır. Yaklaşık olarak 100 yıl sonra Henry Ford’un montaj hattını geliÅŸtirmesi ve elektriÄŸin seri üretim kullanılmasıyla ikinci endüstri devrimi baÅŸlamıştır. Üçüncü endüstri devrimi ise 1970’li yıllarda üretimde mekanik ve elektronik teknolojilerin yerine dijital teknolojiler ve programlanabilir makinaların kullanılması neticesinde baÅŸlamıştır. Bu dönemde kullanılan programlama paradigması modern otomasyon sistemi mühendisliÄŸini yönetmektedir. 

Endüstri 4.0, ilk olarak 2011'de Hannover Messe Fuarı'nda tanıtılmıştır. Siber-fiziksel sistemler, nesnelerin ve hizmetlerin interneti, dinamik veri iÅŸleme ve akıllı fabrikalar gibi yeni teknolojileri kapsayan Endüstri 4.0, Siegfried Dais (Robert Bosch GmbH) ve Henning Kagermann (Acatech) baÅŸkanlığında bir çalışma grubunun oluÅŸturulmasıyla Almanya’da baÅŸlamıştır. 

Endüstri 4.0, siber-fiziksel sistemler (SFS), internet ve geleceğe yönelik teknolojiler ve gelişmiş insan-makine etkileşim paradigmalarına sahip akıllı sistemler ilkelerinin uygulanması şeklinde tanımlanmıştır (Sanders vd., 2016: 816). Sistemin temeli dijital tasarım, simülasyon, üst düzey otomasyona sahip üretim sistemleri, veri yönetim ağı ve ürün süreç yönetiminden oluşmaktadır. Endüstri 4.0 ayrıca, gerçek zamanlı veri algılama, akıllı üretim sistemleri, dinamik kontrol ve bilgi hizmetleri sağlayan bilgi işlem, iletişim ve kontrol teknolojilerini kapsayan siber fiziksel sisteme (CPS) dayanmaktadır.

Ä°ÅŸletme bilgi sistemlerinin önemli bir bölümünü muhasebe bilgi sistemi oluÅŸturmaktadır. Muhasebe bilgi sisteminden elde edilen veriler planlama, kontrol, denetim, ekonomik analiz ve raporlama için kullanılmaktadır. Ä°ÅŸletmelerin raporlama döneminde belirlenen hedeflere yönelik muhasebe; iÅŸletmenin performansının ölçülmesinde, gelecekteki planlamanın yapılmasında ve gerekli tahminlerin saÄŸlanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca planlamadaki sapmaların nedenlerini belirleme, iÅŸletmenin verimliliÄŸini artırma ve ülkelerin yasal düzenlemelerine uygun olarak muhasebe prosedürlerini yürütme konusunda yöneticilere önemli bilgiler saÄŸlamaktadır. Son yıllarda endüstri 4.0 ile geliÅŸtirilen önemli teknolojiler hem muhasebe uygulamalarını hem de muhasebe bilgi sistemini önemli ölçüde etkileyecektir.  

Kaynaklar

Özdemir, Kemal (2019). Endüstri 4.0: Akıllı Fabrikalar ve Muhasebe Uygulamalarına Olası Etkileri, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Bal, Hasan, Ç. ve Çisil, Erkan (2019). Industry 4.0 and Competitiveness. 3rd World Conference on Technology, Innovation and Entrepreneurship. 21-23 Haziran. Elsevier.

Sanders, Adam, Chola, Elangeswaran ve Wulfsberg, Jens (2016). Industry 4.0 Implies Lean Manufacturing: Research Activities in Industry 4.0 Function as Enablers for Lean Manufacturing. Journal of Industrial Engineering and Management, 9(3), 811- 833.

Özdemir, Şebnem ve Kılınç, Deniz (2019). Geleceğin Meslekleri. İstanbul: Abaküs Kitap.

​

bottom of page